2015. november 9., hétfő

10 hiba, amit elkövetünk, amikor külföldön szándékozunk dolgozni

10 hiba, amit elkövetünk, amikor külföldön szándékozunk dolgozni


Sokan mentek már, és még sokan készülnek a nagy útra. Egyre többen kapnak kedvet a külföldi munkavállaláshoz, vagy a kinti tanuláshoz. Ámde a dolog nem annyira egyszerű és könnyű, mint ahogyan azt hazánkban gondolják. Kitartás és alapos felkészülés szükséges ahhoz, hogy ne a csalódás és a sikertelenség legyen az első külföldi élmény. Ehhez nyújt segítséget az alábbi lista:

1. A hibák sorozata ott kezdődik, hogy sokat teketóriázunk indulás előtt, ennek talán a magyar, mondhatni már - már röghöz kötött felfogás is az oka. Ami nyilvánvalóan normális egy bizonyos szintig, mert azért csak a hazánkat, családunkat hagyjuk el egy rövidebb vagy hosszabb időre. Az idő repül, később pedig meg fogod bánni, ha sokáig tanakodsz. Merj nyugodtan belevágni!

2. Indulás előtti jellegzetes probléma, hogy nem jelentjük be a hatóságoknak, hogy elhagyjuk az országot munkavállalás céljából. Ezt hivatalos módon be kell jelenteni a TB-nél és a NAV-nál is. Igen kellemetlen tud lenni később egy több 100.000 Ft-os büntetésről szóló csekk.

3. Nem csináltatunk útlevelet, minek az, hiszen az EU-ban utazáshoz elég a személyi igazolvány is – gondolják sokan. Aztán mikor a személyink kint tartózkodásunk alatt lejár vagy elhagyjuk (jó néhányan jártak már így), nem tudunk kilépni az adott országból. Továbbá jó tudni, hogy a külföldi hatóságok előnyben részesítik az útlevelet szinte valamennyi európai országban. Tehát csináltasson mindenki útlevelet, ezen lehetőleg ne spóroljunk!

4. Talán az egyik legkomolyabb hiba, hogy túlbecsüljük a nyelvtudásunkat. Aztán persze mikor megérkezünk a kiszemelt országba, akkor jövünk csak rá, hogy sehol sem tartunk nyelvtudás-ügyileg, de akkor már késő. Igazán kellemetlen, mikor valaki középfokú nyelvvizsgával egy egyszerű szituációban sem tud megszólalni. Érdemes már jóval kiköltözés előtt sok - sok filmet nézni eredeti nyelven, olvasni, és persze ha van rá lehetőség, gyakorolni a beszédet.

5. Jellemző magyar hiba az is, hogy megbízunk a munkaközvetítő cégekben, akik reklámozzák magukat mindenfelé, magas fizetést ígérnek, biztosítanak róla, hogy nem kell nyelvtudás, és majd segítenek mindenben… stb. Ez természetesen az esetek 99 %-ban nem így zajlik.

6. Nincs megfelelő önéletrajzunk, ami alapvető, hogy legyen, mert mindenhol ezt kérik először. A legelső kapcsolat és az első benyomás rólad az önéletrajzod, ezért nem mindegy, milyen formában és tartalommal készül el. Böngéssz az interneten, ahol találsz mintát a helyi sajátosságokkal. Állíts össze egy szépet és egyedit, azt nagyon szeretik! 

7. Nincs elég önbizalmunk, ez is egy jellegzetes magyar szokás. Pedig a magyar munkaerőt mindenütt szeretik a világon. Megbízhatónak, szorgalmasnak tartanak minket, nem vagyunk betegek minden héten, mint sok más nemzet tagjai, helyt akarunk állni, és a nehéz helyzetekben is feltaláljuk magunkat. Bízz önmagadban, jobb vagy, mint hinnéd!

8. Ha megérkeztünk a célországba TILOS lustának lenni! Ne várjunk otthon a csodára, ha állást akarunk találni, akkor el kell indulni. Kényelmesebb, ha egy barát beszél a főnökével és beszervez téged a céghez. Vannak, azonban akik inkább az önálló munkakeresést részesítik előnyben, ami tapasztalatszerzésnek is jó. Ehhez persze kitartás is kell, légy határozott, türelmes és optimista!

9. Sokan esnek abba a hibába, hogy azt gondolják: kiérkeztünk külföldre, megvan az első biztos állásunk, most már nyugi van. De így leragadunk egy helyen és nem tudunk tovább lépni. Higgyétek el, ha jutni akartok valamire, akkor menni kell előre, mint a tank. Ahogy adódik valami jobb lehetőség, rögvest lépni kell tovább és fejlődni!

10. Nem fejlesztjük a nyelvtudásunkat, ha elértünk egy általunk megfelelőnek vélt szintre. Inkább otthon netezünk, bulizunk a haverokkal, pedig a nyelvtudás fejlesztése jó befektetés a jövőre nézve. A nyelvtudás sohasem tökéletes, a továbbjutás feltétele lehet, és sok új lehetőséget is megnyit.