2015. május 31., vasárnap

Külföldi munkavállalás! Milyen dolgokra érdemes odafigyelni?

Külföldi munkavállalás! Milyen dolgokra érdemes odafigyelni?


A kép csak illusztráció!


A külföldi munkavállalás napjainkban nem új keletű. Régebben tanulmányaik miatt, nyelvtanulás miatt utaztak külföldre és ott vállaltak munkát, manapság már kényszerből indulnak el külföldre, hogy tartozásaikat kifizessék, esetleg azért, hogy letelepedjenek egy biztonságosabb országban. Ahol biztosan számíthatnak majd a jövőben egészségügyi ellátásra, nyugdíjra és egyéb alapbiztonságot nyújtó szolgáltatásra. De aki külföldön szeretne dolgozni, vagy élni, nem árt, ha egy – két fontos dologra előre felkészül. Ezt gyűjtöttük most egy csokorba. Nézzük, hogy mire kell odafigyelni.

Migráció mindig volt valamilyen mértékben. Ezt igazolja a kormányzati politika is, amely szerint az elvándorlás „általános európai tendencia”. Szerintük nincs annyira sok magyar külföldön, vagy ha mégis, akkor majd úgyis hazajönnek. És hogy miért hagyta itt több százezer magyar a hazáját? Mindenekelőtt a jobb fizetés és létbiztonság miatt. A másik ok a politikai vagy magyarországi életkörülményekből adódó elégedetlenség és reménytelenség. Utóbbi csoport nem okvetlenül keres annyira rosszul Magyarországon. Harmadsorban pedig vannak, akik a nyelvtanulás miatt választják külföldöt.

A kalandvágyat, a kíváncsiságot illetve a szakmai fejlődést szokták még megemlíteni a külföldre távozás okaként. És van egy olyan csoport is, akik menekülnek Magyarországról, nekik nem számít, hogy melyik országba mennek, csak el otthonról. Ők azok, akik a minimális mértékben érnek el sikereket a külföldi életükben. Az itthoni gondjaikat, problémáikat legtöbbször külföldre is viszik magukkal és sokszor még pocsékabb helyzetbe kerülnek.

Kezdőtőke, ismerős, nyelvtudás, és egy cél egyértelműen szükséges


Előnyös lehet a külföldre költözés kezdetén a kezdőtőke és egy kinti ismerős, akinél ellakhat az ember, amíg kialakulnak a dolgok. Angliában például mindenkit címekhez kötnek személyi igazolvány helyett, ezért is javasolt ismerősnél kezdeni a külföldi kalandot. A kint tartózkodás feltétele továbbá a TB-szám (National Insurance Number), egy nevünkre nyitott bankszámla és az adószám. Utóbbi a munkáltatói bejelentésétől függ. Ajánlott rákérdezni a cégnél az egyik adónemre, az Emergency Tax-re, mert azzal együtt többet vonnak le a keresetből.

Az adott ország nyelvének valamilyen szintű ismerete is kulcsfontosságú a munkavállaláshoz, állásinterjúkhoz, illetve a munkautasítások megértéséhez. Ugyanakkor a nyelvtudás hiánya az önbecsülés csökkenéséhez vezethet, egy idő után kiközösítettnek is érezhetjük magunkat.

Az eredményesség további összetevői az adott munkaerőpiacon keresett végzettség (pl. programozó, informatikus, mérnök), és a célkitűzések. Ha ez a cél távolabbi, például egy új szakmát elsajátítani, akkor azt nagyobb erőfeszítések árán tudjuk csak elérni, amire fel kell készülnünk lelkiekben is.

Többen vállalnak pár hónapos szezonmunkát is, mivel ott lényegesen alacsonyabbak az elvárások. Ilyen idénymunkák a gyümölcsszedés (eperszedés, szőlőszedés, almaszedés, szilvaszedés, stb.), zöldségszedés (hagymaszedés, spárgaszedés, burgonyaszedés, stb.) és egyéb szezonális munkák. Akik ettől többre vágynak, számukra nélkülözhetetlen egy szakma elsajátítása, szakmai gyakorlat (tapasztalat) és egy középszintű nyelvtudás.

Ezeket ajánlatos elintézni a külföldre költözés előtt


Az első szükségszerű lépés annak megállapítása, hogy mi a célunk a külföldre letelepedéssel, mert ettől függ a célország és az is, milyen egyezségeket érdemes és lehet megtenni a karrier érdekében. Célkitűzéseinktől függ mindemellett a költözés megtervezése és szervezése is.

Célszerű szakmánknak, tapasztalatunknak és szóba jöhető országok munkaerő piaci tulajdonságainknak megfelelően kiválasztani a célországot. Azt is ajánlatos figyelembe venni, hogy ha visszaköltözünk Magyarországra, akkor hogy mutat majd az önéletrajzban az a pár év, amit éppenséggel szakmán kívül töltöttünk.

Oda kell figyelni arra is, hogy az elvállalt állás konszenzusban álljon céljainkkal. Mert például nyelvtanulási célból megyünk külföldre, akkor ne menjünk el hasonló bevándorlók közé takarítani vagy mosogatni, mert abban a légkörben nem igazán lehet a nyelvet gyakorolni. Olyan munkát vállaljunk el, ahol van szakmai, anyagi előrelépési, fejlődési lehetőségünk.

A külföldre költözést alaposan meg kell tervezni és információkat kell összeszedni a kinti megélhetési költségekről illetve a körülményekről. Nem ajánlott megfeledkezni az okmányaink hitelesítéséről sem, ami sokszor időigényes procedúra is lehet. Ez általában függ a célországtól és a pozíciótól, hogy mire lehet szükségünk. Tanácsos megújítani a fél éven belül lejáró igazolványokat, bankkártyákat is.
Az adminisztratív elintéznivalóknak, szükséges papírok beszerzésének (pl. szakmai képesítések elismertetése) időben utána kell járni és hiteles forrásokból tájékozódni.

Az orvosi vizsgálatokról, társadalombiztosításról sem szabad elfeledkezni


Érdemes az internet bankos szolgáltatást is megigényelni (akinek esetleg még nincs) illetve a közmű számlákat online felületen rendezni. Az Ügyfélkapuba történő regisztráció ugyancsak hasznos lépés lehet, hiszen azzal külföldről is el tudjuk intézni például az OEP-től való kijelentkezést. Ajánlott tisztában lenni azzal, hogy abban az országban kell a TB-t fizetni, ahol életvitelszerűen tartózkodik valaki. Ha EGT államba vagy olyan országba költözünk, amivel Magyarországnak van szociálpolitikai egyezménye, akkor máshol nem is kell fizetni társadalombiztosítást. Ha ellenben olyan országba emigrál, amivel Magyarországnak nincs megállapodása, akkor itthon is fizetni kell az egészségügyi szolgáltatási járulékot, melynek összege 6.930 Ft/hó kivéve, ha végérvényesen, a letelepedés elhatározásával kijelentkezünk Magyarországról. Ez esetben megszűnik az itthoni fizetési kötelezettség, de hazatérés után bonyolult művelet újra visszakerülni a biztosítási rendszerbe.

Pszichésen sem árt felkészülni


A pszichés kihívásokra is ajánlatos felkészülni. Egyfelől az idegen kultúra miatt kulturális sokkot kaphatunk. Másfelől egy új ország az önbecsülésünket, magabiztosságunkat is megingathatja, hiszen az új országba költözés már önmagában kilépést jelent a komfortzónából. Bízni kell magunkban, legyünk tisztában képességeinkben és azzal is, hogy ezek közül melyek azok, amelyeket a külföldi munka és életvitel során hasznosítani tudunk.  Még egy lényeges dolog: a helyiek és szokásaik tisztelete, azokhoz való pozitív, rugalmas hozzáállás. Ajánlott a kultúrával való ismerkedést még itthon elkezdeni, az adott ország és nép kultúrájáról, szokásairól olvasni. Segíthet a magabiztosságunk növelésében az is, ha már a kiköltözés előtt megkezdjük a kapcsolatépítést, például hobbinkhoz kapcsolódó klubban, Meetup vagy Internations csoportokban.