2016. november 16., szerda

A német gazdaság növekedett a harmadik negyedévben a BREXIT ellenére Trump győzelme növeli a bizonytalanságot!

A német gazdaság növekedett a harmadik negyedévben a BREXIT ellenére
Trump győzelme növeli a bizonytalanságot!


A német gazdaság mérsékelt bővülése várható a 3. negyedévben, annak ellenére, hogy egyfajta bizonytalanság van, a nemrégiben Nagy-Britanniában lezajlott BREXIT szavazás miatt. Ugyancsak egyfajta bizonytalansági tényező jelenleg Donald Trump győzelme az Egyesült Államok elnökválasztásán - nyilatkozta a napokban a Gazdasági Minisztérium.

"Összességében a gazdasági teljesítmény az előrejelzések szerint enyhe mértékben emelkedett a 3. negyedévben" - adta hírül a minisztérium a havi jelentésében.

Az ipari termelés szeptembertől – novemberig növekedése mellett, a munkaerőpiac továbbra is erőteljes, valamint a magánfogyasztás továbbra is elősegíti a nagyfokú európai gazdasági növekedést. Ennek pedig segítenie kell a külső sokkhatások elleni küzdelmet.






A BREXIT és a protekcionista Donald Trump váratlan győzelme alaposan megrázta Németország politikusait, a gazdasági vezetőket és a piacokat a világ egyéb részein is.

Az Egyesült Államok Németország legfontosabb export-piaca, mintegy 10 %-át teszi ki a külföldi értékesítéseknek. 2015-ben a német vállalatoknak eladott áruk értéke: 114.000.000.000 € volt, amely összeg az USA-ba vándorolt - elsősorban járművek, gépek és vegyipari termékek.

A németországi közgazdasági-kutató intézet becslése szerint több mint 1 millió munkahely kötődnek Németországban az exporthoz. Ez a szám pedig lecsökkenhet Trump győzelme miatt.

"A globális gazdasági környezetet továbbra is bizonytalanság jellemzi BREXIT-t követő döntéstől függően, illetve az USA elnökválasztás kapcsán" - jelentette ki a Gazdasági Minisztérium.

"Azonban a negatív hatások várhatóan rövid távúnak bizonyulnak majd" - nyilatkozták.

A közelmúlt gazdasági adatai vegyes képet festettek a német gazdaság állapotáról.

Habár a gyári megrendelésekben váratlan hiba lépett fel, és az ipari termelés is nagyobb mértékben csökkent, mint azt a szeptemberi előrejelzések mutatták, azért látszik a fény az alagút végén.





Ami arra utal, a kezdeti aggodalmak, hogy milyen hatással lesz a BREXIT szavazás eltúlzottnak bizonyult. A vállalati vezetők között a morál a legmagasabb szinten az utóbbi 2 és fél évben, októberben volt, a legfrissebb közgazdasági-kutató intézet által készített üzleti index szerint. A múlt héten a beszerzési menedzserek által készült felmérés szerint idén októberben a magánszektor a 2-ik leggyorsabb havi rátát produkálta.

A német gazdaság növekedése az 1. negyedévben 0,7 %-os volt, a 2-ik negyedévben pedig 0,4 %-on állt. Ezt segítette elő a magasabb háztartási kiadások, és a fokozott állami költségek a bevándorlók és az infrastruktúra helyzete miatt.

A harmadik negyedévben, a közgazdászok arra számítanak, hogy a negyedéves növekedés üteme a 0,3 %-ot el fogja érni. A Szövetségi Statisztikai Hivatal a közeljövőben teszi közzé az előzetes Q3 GDP-adatokat.

Németország gazdasági fellendülése az inflációt is felnyomja. Októberben a fogyasztói árak a harmonizáltak más európai országokban összehasonlításában. Egy év alatt 0,7 %-os volt a növekedés, ez a legmagasabb éves inflációs ráta az elmúlt 2 év során - erősítette meg az adatokat a Szövetségi Statisztikai Hivatal.