2015. július 26., vasárnap

Nyelvoktatással és munkaerő-piaci lehetőségekkel integrálnák a menekülteket Ausztriában

Nyelvoktatással és munkaerő-piaci lehetőségekkel integrálnák a menekülteket Ausztriában

A kép csak illusztráció!


Nyelvoktatással és munkaerő-piaci lehetőségekkel olvasztanák be a menekülteket Ausztriában az integrációs és külügyminisztérium által készített, pár napja bemutatott jelentés szerint.

Az okirat főként azt vizsgálta, hogy Ausztria miképpen segíthetné azoknak a menekülteknek a beilleszkedését, akik már menedékjogot kaptak és hosszabb ideig maradni szándékoznak az országban.


Több pénzt fordítanak a nyelvi felzárkóztatásra


Sebastian Kurz, Ausztria külügyminisztere mérföldkőnek nevezte az Ausztriában idén februárban elfogadott, úgynevezett iszlámtörvényt, amely megháromszorozta a nyelvi felzárkóztatásra szánt támogatást és a szélsőségesség elterjedésének megelőzésére tett kormányzati intézkedésék hatásosságáról is említést tett.

A beszámolóban közölt szakértői javaslat alapján mielőtt a gyerekek elkezdenek Ausztriában iskolába járni, német nyelvi oktatáson kell részt venniük.

A szakértők javasolják azt is, hogy a felnőtt bevándorlók is további nyelvi tanfolyamokra mehessenek, egyszersmind bővítenék az online tanfolyamok felhozatalát.

A disszertáció szerint meg kell könnyíteni a menekültek foglalkoztatását is. Ennek érdekében javasolják, hogy a munkaügyi szolgálat (AMS) mérje fel nyelvtudásukat és képzettségüket.


A migránsok otthon érzik magukat Ausztriában


A szakértőcsoport vezetője, Heinz Fassmann beszámolója szerint ugyan a médiában bemutatott helyzet többeket elbizonytalanít, az integrációs környezet, valamint a menekültek megítélése ma kedvezőbb Ausztriában, mint az ezt megelőző időszakban.

A mostani beszámoló kitér arra is, hogy a migránsok nagy része, 90 %-uk otthon érzi magát Ausztriában, míg korábban 6, mostanra 3 %-uk gondolja úgy, hogy Ausztriában nem tud teljes életet élni. A migránsok 70 %-a úgy gondolja, hogy sokkal inkább Ausztriához tartozónak érzi magát, mint ahhoz az országhoz, ahonnan ők vagy a szülei származnak.


„Gettóosztályok” jöhetnek létre


Az ellenzék és a civil szféra kritikusan reflektált az integrációs jelentésre.

A Zöldek szerint el kell kerülni a „gettóosztályok” létrejöttét, ezért már a menekülteljárás kezdeti fázisában módot kell biztosítani a német nyelvtanfolyamokra. A szintén ellenzéki Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a kormány kudarcáról beszélt és szociális juttatások megvonását indítványozta a migránsoktól.

A civil szervezetek képviselői egyetértenek abban, hogy minél előbb meg kéne kezdeni az integrációt, már a menekültügyi eljárás kezdeti szakaszában.


A munkaügyi hivatal is negatívan reflektált


Az osztrák munkaügyi hivatal (AMS) szerint a menekültek képzettségének felmérése a most rendelkezésre álló forráshiány miatt nem valósítható meg az ország teljes területén. A nyelvismeret felmérését pedig azzal utasították el, hogy nem tartozik elsődleges feladataik közé. A Die Presse című osztrák napilap értesülései szerint azonban az AMS bécsi szervezete kísérleti jelleggel ugyan, de elkezdi a bécsi menekültek képességeinek felmérését.

2014-ben 28.000 db menekültkérelmet nyújtottak be Ausztriában, ezekből 9.000 fogadtak el. A külügyminisztérium számítása szerint idén 70.000 kérelmet nyújtanak be, és körülbelül 30.000-et el is fognak fogadni majd.

Ausztria nagyjából 8.500.000 lakosa közül 1.700.000-nak a felmenői bevándorlók vagy ő maga az. Közülük 672.000-en uniós tagországból, 495.000-en volt jugoszláv államból (Horvátországot és Szlovéniát kivéve), 263.000-en Törökországból és 285.000-en más nem uniós országból érkeztek.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése