2015. július 22., szerda

Könnyebb lesz az USA-ban munkát vállalni

Könnyebb lesz az USA-ban munkát vállalni

A kép csak illusztráció!

Leegyszerűsödnek a munkavállalás körülményei az amerikai - magyar egyezmény jóvoltából.


A TB rendszerek összehangolásáról szóló amerikai - magyar kétoldalú megállapodásnak köszönhetően egyszerűbbé válik a másik országban való munkavállalás és biztató változásokat teremt az önálló vállalkozási tevékenységet folytatók részére is – számolt be a Mazars nemzetközi könyvvizsgáló és tanácsadó vállalat. A megállapodást februárban írták alá.

A szerződés hatálya minden olyan jogszabályra kiterjed, melyek a biztosítási és járulékfizetési kötelezettséget, a társadalombiztosítási jogviszony alapján nyújtott öregségi és hozzátartozói nyugellátásokat, illetve Magyarország vonatkozásában a megváltozott munkaképességűek ellátásait koordinálják, specifikus jogok és eljárások dokumentálásával.
Kompromisszumok nélkül realizálódik az egyenlő bánásmód elve is, amely garanciát vállal az ellátások kifizetésére – írja a Mazars.

A megállapodás rendelkezik arról, hogy a foglalkoztatott személyekre a munkavégzés helye szerinti jogszabályok érvényesek, tehát a biztosítási kötelezettség a jövedelemszerző tevékenység államában áll fenn.

Ez alól kivételt képeznek a munkavégzés céljából kiküldött dolgozók és az önálló vállalkozói tevékenységet folytatók. Ha tudniillik a másik szerződő állambeli tartózkodásuk nem haladja meg az 5 évet igazoltan, akkor kérvényezhetik, hogy rájuk továbbra is a kiküldő állam jogszabályai legyenek érvényesek. Ilyen esetben a kiküldetés vagy önálló vállalkozói tevékenység időtartamának kezdetét úgy kell tekinteni, mintha az a szerződés hatályba lépése napján indult volna.

Eme kivétel használható például a közszolgálatban dolgozók, valamint a vízi és légi járműveken foglalkoztatottak esetében is. Az ellátásokra vonatkozó rendelkezésekben a „Pro Rata Temporis” elv érvényesül, melynek lényege, hogy a jogosult a megszerzett biztosítási idővel arányos ellátásban részesedik.

Azon illetők, akik valamelyik szerződő államban az okból kifolyólag nem jogosultak nyugdíjra, mert külön-külön nem gyűjtöttek össze elegendő biztosítási időt, megnyugodhatnak, mivelhogy a megállapodás rendelkezik a biztosítási idők beszámításáról is. Az egyezmény érvénybelépése előtt összegyűjtött biztosítási időket is figyelembe veszik a számítás folyamán.

Az amerikai ellátásra való jogosultsághoz minimum 6 – az amerikai jogszabályokkal összhangban megszerzett – biztosítási negyedév kötelező, míg Magyarországon legkevesebb 365 nap az elvárt időtartam – olvasható a közleményben.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése