2015. április 12., vasárnap

Az ausztriai munkavállalás részletei

Az ausztriai munkavállalás részletei

A kép csak illusztráció!


Ausztriában is, ugyan úgy mint Magyarországon, számos foglalkoztatási forma létezik. Megkülönböztetünk: teljes- és részmunkaidős állásokat, mellékfoglalkoztatási formát, tanulói, gyakornoki munkát. De mi ezek között a különbség? Nézzük a részleteket: 

Foglalkoztatási formák


Ausztriában 15 éves kortól vagy a tankötelezettség megszűnése után lehet munkát vállalni. 
15 éves kortól már vállalhatnak nyári munkát vagy részmunkaidős állásokat. Betartva a fiatalkorúakra vonatkozó foglalkoztatási törvényt.

A részmunkaidő széles körben elterjedt a kereskedelemben. A nagyobb városokban az idénymunka népszerű a szálloda és vendéglátóiparban és turisztikai területeken, valamint a mezőgazdasági és az erdészeti szektorban. Az építőiparban ideiglenes szerződéssel is lehetséges munkát vállalni.
Ingyenes szolgáltatási szerződések kiváltják klasszikus munkaszerződéseket az ausztriai munka minden területén.

Teljes- és részmunkaidős állások - Ausztriai munka


A klasszikus foglalkoztatás, a teljes foglalkoztatás minden jogának (szabadság, elbocsátás elleni védelem, szociális biztonság, stb.) és kötelezettségének rögzítése a munkaszerződésben valósul meg.
A részmunkaidőben foglalkoztatottakra is ugyanazok a törvényi rendelkezések vonatkoznak, mint a teljes munkaidőben dolgozókra, és - eltekintve néhány munkavállalót - ugyanolyan biztosítási fedezetre jogosultak (egészség-, baleset-, munkanélküliség és nyugdíjbiztosítás).
Ez vonatkozik a határozott idejű munkaszerződésekre is.

Ingyenes szolgáltatási szerződések - Ausztriai munka


A független vállalkozók (pl. nyelvoktatók) korlátozott munkajogi védelmet kapnak, de a teljes szociális védelem megilleti őket. Ezek a vállalkozók 2008 óta munkanélküliségi biztosításban részesülnek. Fizetik a munkaügyi hozzájárulást az osztrák Munkaügyi Kamarának, ahova kötelező a belépés.
Ha a munkáltató és a munkavállaló nem rendelkezik megfelelő szerződéssel, akkor a dolgozó nem jogosult olyan szolgáltatásokra, mint például felmondási idő, üdülési csekk, stb.

Mellék foglalkoztatottság - Ausztriai munka


2015-ben a mellékállásban dolgozók havi jövedelem legfeljebb 405,98 € biztosítással együtt. A munkáltató köteles bejelenteni a mellékállást vállalót az egészségbiztosítónál. Ez egy önkéntes egészség- és nyugdíjbiztosítási lehetőség, amit a munkavállaló fizet.

Munkajogi rendelkezések (elbocsátással szembeni védelem, végkielégítés stb.) a mellékfoglalkoztatottságban lévőknél szinte ugyanolyan, mint a teljes munkaidőben foglalkoztatottak esetében Egy kivétel van csak az a felmondási idő. Ez rövidebb a mellékfoglalkoztatottságban lévőknél. Körülbelül 1/5-e a teljes munkaidőben dolgozókhoz képest (Egy 40 órás munkaidő esetén 8 hét). Az ilyen szerződések egyes iparágakban, kereskedelem területén jellemző.

Tanulók, gyakornokok - Ausztriai munka


A képzésben részt vevőknek (gyakornokok) minden ágazatban írásbeli képzési szerződéseket kell kötni. A fiatalkorú szakmunkástanulók esetén a törvényes képviselő hozzájárulásával vállalhat állást. Ezek az ifjú munkavállalók teljes biztosítási fedezetet élveznek (egészség-, baleset-, munkanélküliség és nyugdíjbiztosítási járulék), és különleges elbocsátással szembeni védelmet.


Idény / Szezonális dolgozók - Ausztriai munka


Idénymunkások számára a szálloda- és vendéglátóiparban külön kollektív szerződést kötnek a munkaidőre vonatkozó rendelkezéseket szem előtt tartva. Ez tulajdonképpen teljes szociális védelem.